De regels voor affiliate marketing (deel II)

Affiliate marketing, tegenwoordig een veel gebruikte vorm voor het maken van reclame. Bij deze vorm van marketing wordt de affiliate beloond voor het doorverwijzen van klanten naar een adverteerder. In mijn vorige blog De regels voor affiliate marketing (deel I) lees je aan welke regels een affiliate gebonden is bij het promoten van producten of diensten van een adverteerder. De affiliate moet onder andere rekening houden met de reclameregels, privacyregels en cookieregels. Wist je dat jij je als adverteerder ook aan de wettelijke regels voor affiliate marketing moet houden? En dat je als adverteerder een zeker risico loopt als je geen duidelijke afspraken maakt met de affiliate? In dit blog vertel ik jou er alles over.

Reclameregels

Als je dacht dat alleen de affiliate gebonden is aan de reclameregels, dan heb je het mis. Jij als opdrachtgever moet ervoor zorgen dat de advertentie, link of andere reclame uiting voldoet aan die reclameregels. Het moet o.a. voor anderen duidelijk zijn dat er sprake is van reclame. In de Reclamecode wordt niet expliciet vermeld hoe je ervoor moet zorgen dat dit duidelijk is. Veel gebruike manieren zijn bijvoorbeeld het gebruik van # of tekst.

Bepaal jij als adverteerder zelf de inhoud van de advertenties, lees dan vooral het vorige deel van deze blogreeks om te zien waar je allemaal rekening mee moet houden.

Aansprakelijkheid adverteerder

Wanneer jij de marketing van je product of dienst volledig uitbesteed aan de affiliate, heb jij op grond van de wet een risicoaansprakelijkheid voor fouten van die affiliate. Deze aansprakelijkheid volgt uit artikel 6:171 van het Burgerlijk Wetboek waarin geregeld is dat de opdrachtgever aansprakelijk is voor fouten van niet-ondergeschikten. De affiliate is bij deze manier van werken degene die de inhoud van de advertenties bepaalt. Ook wanneer de affiliate op zijn beurt anderen inschakelt, is jouw risicoaansprakelijkheid daarop van toepassing.

Zelfs wanneer de affiliate in strijd handelt met de door jou als adverteerder gegeven instructies, kun jij als adverteerder toch aansprakelijk zijn op grond van bovengenoemd artikel. In sommige gevallen kan de affiliate ook zelfstandig aansprakelijk zijn. Hierbij kun je denken aan de situatie waarbij de affiliate advertenties verspreidt waarvan de adverteerder niet op de hoogte is.

Maak vooraf afspraken

Wil je voorkomen dat jij als adverteerder opdraait voor de fouten van de door jou ingeschakelde affiliate? Maak dan vooraf duidelijke afspraken met de affiliate. Deze afspraken kun je maken in een overeenkomst maar in het geval je gebruik maakt van een affiliate partnerprogramma, dan zijn affiliate voorwaarden meer geschikt.

Onderwerpen waarover je afspraken kunt maken zijn:

  • uitvoering van de opdracht dus bijv. alleen na schriftelijke instructie van de adverteerder;
  • regels van het affiliate programma;
  • de vergoeding die betaald wordt en wanneer de affiliate recht heeft op die vergoeding;
  • de regels m.b.t. het promoten van het product of de dienst;
  • wat de mogelijke consequenties zijn bij ongeoorloofd gedrag;
  • wie aansprakelijkheid is voor bijv. merkinbreuken of het niet voldoen aan de reclameregels;
  • vrijwaring voor schade van derden.

Conclusie

Als affiliate ben je ook gebonden aan de regels voor affiliate marketing. Je kunt zelfs aansprakelijk gesteld worden door fouten die de affiliate maakt. Zelfs wanneer de affiliate in strijd met de door jou gegeven instructies handelde. Om ervoor te zorgen dat je de schade die daardoor ontstaat, kunt verhalen op de affiliate, is het belangrijk dat jullie vooraf duidelijke afspraken maken.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een overeenkomst of affiliate voorwaarden, wil je afspraken laten beoordelen of heb je een vraag, neem dan contact met me op, ik help je graag!

De regels voor affiliate marketing (deel II)
regels voor affiliate marketing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap