Nieuwe regels voor webshop eigenaren
Ben jij eigenaar van een webshop of online platform? Dan gelden er sinds 28 mei 2022 extra regels voor jou. Deze regels volgen uit een nieuwe Europese richtlijn en zijn ingevoerd ter bescherming van de consument. Als je een webshop hebt binnen de EU, moet je voldoen aan de nieuwe regels. Om je een handje te helpen, vind je in deze blog een overzicht van de nieuwe regels voor webshop eigenaren.
Nieuwe Europese Richtlijn
Per 28 mei jl. is de Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming in werking getreden. Deze richtlijn heeft als doel consumenten nog beter te beschermen bij online aankopen. Ook worden de huidige regels door de richtlijn gemoderniseerd waardoor ze beter aansluiten op digitale ontwikkelingen.
Vergelijkingsites
Beheer je een vergelijkingssite waarmee je producten of diensten voor iemand anders vergelijkt, dan moet je klanten vooraf informeren hoe je tot de uitkomst van een zoekopdracht komt. Wanneer bedrijven bijvoorbeeld betalen voor een hogere plek in de zoekresultaten, dan moet je hier duidelijk over zijn. De algoritmes die je gebruikt, hoef je niet bekend te maken.
Marktplaatsen
Worden er op jouw website ook producten of diensten van andere ondernemers of consumenten aangeboden of heb je een online marktplaats? Dan ben je verplicht om de consument, voor aankoop, te laten weten met wie zij rechtstreeks zakendoen en welke voorwaarden hiervoor gelden. Deze informatie moet je op een toegankelijke plaats op je website weergeven. Een enkele vermelding in je algemene voorwaarden is hiervoor niet voldoende. Let op dat je zelf ook op de hoogte bent van de juridische status van de verkoper die via jouw website verkoopt en zijn of haar voorwaarden. Je hebt namelijk zowel een informatieplicht als een onderzoeksplicht.
Gratis online diensten
Wanneer je gratis digitale diensten aanbiedt en daarvoor persoonlijke gegevens van de consument opslaat, ben je verplicht meer informatie te verstrekken over hoe lang de consument aan de digitale dienst vastzit en hoe ze zich weer kunnen afmelden. Consumenten hebben het recht om binnen veertien (14) kalenderdagen na aanmelding de gratis online dienst, zonder reden, op te zeggen. Je dient de persoonsgegevens van de consument in dat geval direct te verwijderen.
Geoblocking
Het is niet toegestaan om informatie op je website alleen beschikbaar te stellen voor klanten uit een bepaald gebied. Klanten mogen niet op basis van hun IP-adres geblokt worden. Je website en diensten moeten dus toegankelijk zijn voor alle consumenten, ongeacht uit welk land ze komen. Je bent daarentegen niet verplicht om in elk land te leveren. Als jij alleen in Nederland en België wil leveren, dan vermeld je dit duidelijk op je website. Klanten buiten je leveringsgebied moeten wel de mogelijkheid hebben om producten op te halen.
Verbod op valse reviews
Wanneer je op je website beoordelingen/reviews toont, dan ben je verplicht om daarbij te vermelden hoe je controleert dat deze reviews van klanten zijn die echt een product bij je hebben gekocht. Dit kun je o.a. doen door de reviews te controleren op identieke teksten en verdachte patronen. Ook moet je aangeven of je alle positieve én negatieve reviews verwerkt en of je voor beoordelingen betaalt.
Persoonlijk aanbod
Wanneer je jouw aanbod afstemt op zoekopdrachten van je klant, zijn aankoopgeschiedenis, woonplaats of andere kenmerken, dan moet je jouw klant hier over informeren voordat hij iets koopt. Dit doe je in een pop-up of mededeling in het bestelproces. Zo kan de klant nagaan of de aanbieding wel echt aantrekkelijk voor hem of haar is.
Kortingen
Geef je korting? Dan mag je hierbij geen willekeurige prijs nemen als uitgangspunt voor het geven van die korting. Je moet voor de ‘van’ prijs de laagste prijs gebruiken die je, de afgelopen dertig (30) kalenderdagen voor de kortingsactie, hanteerde voor dat product. Het blijft wel toegestaan om te vergelijken met de prijs van concurrenten of de adviesprijs. Er bestaan een aantal uitzonderingen op deze nieuwe regel:
- nieuwe producten die korter dan dertig (30) kalenderdagen geleden op de markt gebracht zijn (introductiekorting);
- producten met een beperkte houdbaarheidsdatum;
- producten waarbij stapsgewijs hetzelfde kortingspercentage wordt gegeven (progressieve prijsvermindering).
Consequenties bij niet voldoen
Overtreed je de regels? Dan kun je van de Autoriteit Consument & Markt een waarschuwing of boete verwachten. De Autoriteit Consument & Markt is de instantie die op de nieuwe regels zal controleren. Zij kunnen een boete opleggen van tenminste vier (4) procent van je jaaromzet. Let op: verkoop je ook buiten Nederland, dan loop je kans ook in andere lidstaten beboet te worden.
Wil je weten of jouw webshop aan alle regels voldoet? Laat dan nu een website check uitvoeren of ga zelf aan de slag met het E-book ‘Jouw website juridisch op orde’ zodat jij met een gerust hart kunt ondernemen.
Maaike is eigenaar en jurist bij @maaike. online legal support. Maaike voorziet ondernemers van begrijpelijke juridische documenten & praktijkgericht juridisch advies. Daarnaast vindt zij het leuk haar kennis te delen op een manier die voor iedereen helder is.