Wetswijzigingen per 1 januari 2023

Wetten en regels zijn altijd in beweging. Je zou er haast een dagtaak aan hebben om als ondernemer al die (veranderende) wetten en regels bij te houden. Toch hoor jij de wet te kennen. Om jou te helpen heb ik in dit blog de belangrijkste wetswijzigingen per 1 januari 2023 onder elkaar gezet. Ook blik ik nog even terug op de wetswijzigingen van het afgelopen half jaar. Zo blijf jij op de hoogte en kun je met een gerust hart ondernemen.

Terugblik

Voordat we naar de komende wetswijzigingen per 1 januari 2023 gaan kijken, neem ik je nog even mee terug in de tijd. Een half jaar geleden schreef een blog over de belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022. Je leest de blog: “Wetswijzigingen per 1 juli 2022″ hier terug. De belangrijkste wijzigingen waren:

  1. Verlaging btw op energie.
  2. Betalingstermijn voor grote bedrijven wordt verkort.
  3. Bezoekadres in Handelsregister KvK kan voortaan afgeschermd worden.
  4. Heldere arbeidsvoorwaarden voor werknemers.
  5. Zomaar een nevenactiviteitenbeding in arbeidsovereenkomst niet meer toegestaan.
  6. Informatieplicht oproepkrachten.
  7. Verplichte rookmelder.
  8. Verlenging omkering bewijslast producten.
  9. Strengere regels voor influencers.

De wetswijzigingen per 1 januari 2023

Natuurlijk verandert er ook per 1 januari weer het één en ander. Hieronder vind je de belangrijkste wetswijzigingen per 1 januari 2023 terug en de wetswijzigingen die ingegaan zijn in de periode na 1 juli 2022.

Afschermen bezoekadres in Handelsregister mogelijk

Ik schreef er de vorige keer al over maar nu is de wet dan ook daadwerkelijk in werking getreden. Als zzp’er is je bezoekadres vaak hetzelfde als je privéadres. Dit bezoekadres staat vermeld in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. In het geval er sprake is van een waarschijnlijke of concrete dreiging voor jou of een medebewoner, is het voortaan mogelijk je bezoekadres af te schermen. Het wordt dan niet meer openbaar vermeld in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Voor Bv’s en Nv’s is het door Europese regelgeving niet mogelijk om preventief het bezoekadres af te laten schermen.

Misleidende korting verboden

Ook deze wetswijziging kondigde ik al eerder aan. Bied je korting aan op je producten? Dan mag je voortaan niet zomaar een ‘van’-prijs vermelden. De ‘van’-prijs moet verplicht de laagste prijs zijn die je gehanteerd hebt in de periode van minimaal 30 dagen voordat de korting inging. Deze wetswijziging zorgt ervoor dat een prijsvermindering ook echt een prijsvermindering is. Het bieden van misleidende korting is niet meer toegestaan. Er geldt een uitzondering voor een introductiekorting, acties met een steeds stijgende korting en korting op producten die snel bederven.

Geen e-sigaretten met smaakjes meer

Om roken voor met name jongeren nog minder interessant te maken, zijn e-sigaretten met smaakjes vanaf 1 januari verleden tijd. De tabakssmaken zelf mogen nog wel geproduceerd en verkocht worden. Winkels krijgen tot 1 oktober 2023 de tijd om hun voorraad te verkopen.

Stijging wettelijk minimumloon

Heb je personeel? Dan moet je jouw werknemers (21 jaar en ouder) vanaf 1 januari 2023 het volgende wettelijk minimumloon betalen: € 1.934,40 bruto per maand. Dat is een stijging van ruim 10% ten opzichte van 2022.

Berekening kinderopvangtoeslag verandert

De hoogte van de kinderopvangtoeslag was altijd afhankelijk van het aantal uren dat er door een ouder gewerkt werd. Hierbij werd gekeken naar de ouder die de minste uren werkte. Vanaf 1 januari wordt er bij de berekening niet meer naar het aantal gewerkte uren gekeken maar naar het aantal maanden waarin de minst werkende ouder gewerkt heeft.

Veranderingen bij schuld aan eigen BV

Het lenen van je eigen BV wordt vanaf 1 januari beperkt. Als je meer dan € 700.000,- schuld hebt aan je eigen BV, worden deze schulden voortaan belast in Box 2 van de inkomstenbelasting.

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Rijd je je zakelijke kilometers met je privéauto, motor of fiets, dan mag je vanaf 1 januari € 0,21 in plaats van € 0,19 per kilometer onbelast van je winst aftrekken.

Energiekosten wijzigen

Vanaf 1 januari wordt er tijdelijk een prijsplafond op energie ingevoerd. Dit betekent het volgende: tot 1.200 m3 gas, betaal je € 1,45 euro per m3 gas en tot 2.900 kWh elektriciteit betaal je € 0,40 per kWh. Voor alles daarboven geldt de marktprijs.

Zelfstandigenaftrek daalt

Ook komend jaar wordt de zelfstandigenaftrek verder verlaagd naar € 5.030,-. Deze verlaging is onderdeel van een jaarlijkse verlaging tot je in 2027 nog maar € 900,- zelfstandigenaftrek krijgt. Hoe minder zelfstandigenaftrek, hoe meer winst je overhoudt en hoe meer inkomstenbelasting je over die winst moet betalen. Je hebt alleen recht op zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent voor de Belastingdienst én je in een kalenderjaar minimaal 1225 uur besteed hebt aan je onderneming.

Energiezuinig kantoor

Heb je een kantoorgebouw van minimaal 100 vierkante meter dan moet het kantoorgebouw vanaf 1 januari minimaal energielabel C zijn. Hou je je niet aan deze nieuwe regel uit het Bouwbesluit 2012, dan riskeer je een boete of zelfs sluiting van je kantoorpand.

Zo, nu ben je weer op de hoogte van de wetswijzigingen per 1 januari 2023 en kun je maatregelen gaan nemen om aan de wet te (blijven) voldoen. Wil je praktisch advies, wil je meer weten over een bepaalde wet of regeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op, ik help je graag!

Wetswijzigingen per 1 januari 2023
Nieuwe regels per 1 januari 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap