Mag je zomaar je tarieven aanpassen?
Het einde van het jaar nadert. Veel ondernemers zijn al plannen aan het maken voor het nieuwe jaar. Misschien ga jij nieuwe producten of diensten aanbieden of juist de prijzen van je huidige aanbod aanpassen. Maar mag je zomaar je tarieven aanpassen? Of zijn er regels aan verbonden? Het antwoord op deze vragen lees je in dit blog.
Prijzen zijn vrij
Ja, je leest het goed. Prijzen zijn vrij. Jij mag als ondernemer in principe zelf de tarieven voor jouw product of dienst bepalen.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Wanneer jij afspraken hebt over de verkoop van bijvoorbeeld een bepaald merk, zal je waarschijnlijk niet zomaar de prijs van het product mogen wijzigen. Maar buiten de uitzonderingen, bepaal jij zelf je uurtarief of de prijs voor een product of dienst. Wanneer jij als kapper bijvoorbeeld het tarief voor verven aan wil passen, dan kan een consument daar niets tegen inbrengen.
Tarieven aanpassen na prijsafspraak
Maar wat nu als jij al een overeenkomst gesloten hebt met een klant. Kun je dan nog je tarieven aanpassen?
Dit is afhankelijk van de reden van de prijsverhoging én van het soort klanten dat je hebt.
Wettelijke prijsverhogingen
Hierbij kun je denken aan BTW die je moet rekenen. Deze prijsverhogingen mag je altijd doorberekenen naar je klant. Hier hoef je vooraf geen afspraken over te maken. Artikel 52 van de Wet op de Omzetbelasting zegt is een voorbeeld van een wettelijke prijsverhoging die je door mag berekenen.
Overige prijsverhogingen
Denk hierbij aan prijsverhogingen omdat grondstoffen of materialen duurder zijn geworden, omdat je personeel hebt aangenomen, omdat salarissen gestegen zijn, omdat je meer wil overhouden of omdat je meer kosten bent gaan maken. Deze prijsverhogingen mag je alleen doorvoeren als je dit vooraf in een overeenkomst of in je algemene voorwaarden hebt afgesproken. Afspraak is immers afspraak. Vergeet dus niet een artikel op te nemen over prijsverhogingen, dat artikel is dan namelijk onderdeel van de afspraak.
Belangrijk hierbij is wel dat je rekening houdt met het soort klanten dat je hebt. Werk je voor ondernemers, dan ben je met betrekking tot prijsverhogingen, vrij om af te spreken wat je wil. Doe je zaken met consumenten, dan moet je rekening houden met het consumentenrecht.
In de wet staat dat je bij consumenten, binnen 3 maanden na totstandkoming van de overeenkomst, de prijs niet mag verhogen. Dit mag alleen als je de consument de mogelijkheid biedt om de overeenkomst te ontbinden als hij het niet eens is met de prijsverhoging. Deze regel is van dwingend recht wat betekent dat je hier in je algemene voorwaarden of in een overeenkomst niet vanaf mag wijken. Doe je dat wel, dan is deze afspraak nietig.
Tarieven aanpassen na uitbrengen offerte
Bij nieuwe klanten mag je vanzelfsprekend zelf bepalen welk tarief je rekent. Maar hoe zit het met het aanpassen van je tarieven als je al een offerte hebt verstuurd? Dit is afhankelijk van het soort offerte dat je hebt uitgebracht. Als je een geldigheidstermijn hebt verbonden aan de offerte, bijvoorbeeld dertig dagen, dan ben je als verkoper gebonden aan die offerte totdat die geldigheidstermijn verlopen is. Aan de andere kant is jouw aanbod ook maar dertig dagen geldig en moet de klant dus binnen die dertig dagen akkoord gaan met de offerte. Bij dit soort offertes is jouw aanbod definitief en vervalt het pas na het verstrijken van de geldigheidstermijn. Tussentijds je tarieven aanpassen, mag dan niet.
Heb je geen geldigheidstermijn verbonden aan de offerte, dan is de offerte oneindig geldig en kan de klant de offerte bijvoorbeeld ook pas na zes maanden accepteren. Men spreekt dan vaak van een ‘vrijblijvende’ offerte. Aan de andere kant kun jij de offerte altijd intrekken of de inhoud ervan wijzigen. Tussentijds de prijs aanpassen is dan dus wel mogelijk.
Elke situatie is anders
Of jij je prijzen aan mag passen is, zoals je in dit blog kunt lezen, afhankelijk van waarom je dit wilt doen, wanneer je dit wilt doen en voor welke klanten je dit wilt doen. Onthoud gewoon dat wanneer jij voor bestaande klanten, je tarieven aan wil passen, je eerst moet nagaan of dit juridisch gezien mogelijk is. Wil je meer weten, heb je een specifieke vraag of wil je gewoon even overleggen over jouw situatie? Neem dan contact me me op, ik help je graag!
Maaike is eigenaar en jurist bij @maaike. online legal support. Maaike voorziet ondernemers van begrijpelijke juridische documenten & praktijkgericht juridisch advies. Daarnaast vindt zij het leuk haar kennis te delen op een manier die voor iedereen helder is.
Ik heb bij Skimwelness anderhalf jaar geleden een allin pakket gekocht, voor een vaste prijs onbeperkt, levenslang verschillende zones laten ontharen. Door de Covid hebben veel van deze afspraken geen doorgang kunnen vinden en nu krijg ik bericht dat ik als alles weer is opgestart verder kan gaan, maar dan wel 20,- per behandeling extra kwijt ben. Ze spreken nu over een nieuw apparaat/methode die ze nu gebruiken, maar daar heb ik niet om gevraagd, want voorheen moest ik voor deze methode 5,- per zone extra betalen als ik het wilde, maar nu heb ik dus geen keuze. Ik snap best dat bedrijven gedupeerd zijn door de Covidmaatregelen, maar dat zijn medewerkers, zoals ik , dus ook. Ik vraag me af wat ik hier tegen kan doen en of we dit als klant zo klakkeloos moeten accepteren
Hi Angelique,
Bedankt voor je bericht. Prijsverhogingen die plaatsvinden nadat je een dienst of een product gekocht hebt, mogen alleen als dit vooraf in de algemene voorwaarden of in een overeenkomst is afgesproken. Het ligt er dus aan wat er in de algemene voorwaarden van het bedrijf staat of zij hun prijzen tijdens de looptijd van jullie overeenkomst, mogen verhogen. Dat zul je dus even na moeten kijken.
Hopelijk heb je hiermee antwoord op je vraag.