Telefoonnummer op je website verplicht?
Wist je dat je website aan wettelijke eisen moet voldoen? Eerder schreef ik daar al eens een blog over. Niet gelezen? Je leest hem hier terug: De juridische eisen aan een website. Eén van die wettelijke eisen is dat websitebezoekers snel met jou in contact moeten kunnen komen. Maar wat betekent dit? Welke contactmogelijkheden vallen onder “snel in contact komen?” en is een telefoonnummer op je website verplicht? Je leest het in deze blog.
Snelle en rechtstreekse contactmogelijkheid
In artikel 3:15d van het Burgerlijk Wetboek staat dat wanneer je een dienst van de informatiemaatschappij levert, je o.a. verplicht bent om gegevens die een “snel contact en een rechtstreekse en effectieve communicatie met hem mogelijk maken, met inbegrip van zijn elektronische postadres” beschikbaar moet maken voor websitebezoekers.
Maar wat zegt dit wetsartikel nu eigenlijk? Allereerst moet bijna elke ondernemer, met een website, aan deze verplichting voldoen. Je levert namelijk al heel snel een dienst van de informatiemaatschappij, zelfs als je alleen een blog publiceert of gratis downloads aanbiedt.
In het artikel staat dat je verplicht bent om in ieder geval je e-mailadres op je website te vermelden. Maar met alleen het vermelden van je e-mailadres voldoe je nog niet. Er moeten namelijk minimaal twee snelle contactmogelijkheden te vinden zijn op je website. Naast je e-mailadres kun je bijvoorbeeld ook je telefoonnummer vermelden of ervoor zorgen dat de websitebezoeker een terugbelverzoek kan achterlaten.
Alternatief voor telefoonnummer
Nu zullen er ondernemers zijn die liever niet telefonisch benaderd worden. Misschien ben je telefonisch wel lastig bereikbaar of vind je het niet fijn dat je zomaar onaangekondigd door iedereen gebeld kunt worden. Is het dan toch verplicht om een telefoonnummer op je website te plaatsen?
Nee, je kunt er ook voor kiezen een andere contactmogelijkheid, dan je telefoonnummer, aan te bieden. De wet stelt het vermelden van je e-mailadres dan wel verplicht maar nergens in de wet dan wel in de rechtspraak wordt gesproken dat het vermelden van je telefoonnummer op je website verplicht is. Zolang je maar een andere contactmogelijkheid biedt tot snel, rechtstreeks en effectief contact.
Die alternatieve contactmogelijkheid moet dus snel en rechtstreeks zijn. Dit betekent niet dat een vraag ogenblikkelijk beantwoord moet kunnen worden. Als alternatief voor je telefoonnummer zou je dus ook een live chat aan kunnen bieden. Een chatrobot volstaat dan weer niet omdat je daarmee geen direct contact hebt. Ook het inschakelen van een receptiedienst is een mogelijkheid. Deze vangt het telefoonverkeer op en verstuurt gespreksnotities per e-mail.
Toegankelijk
Tot slot moet je ervoor zorgen dat de contactmogelijkheden duidelijk vermeld worden op je website. Ze moeten gemakkelijk en rechtstreeks toegankelijk zijn dus je mag ze niet verstoppen. Ook het plaatsen van obstakels die rechtstreekse toegang verhinderen is verboden.
Maaike is eigenaar en jurist bij @maaike. online legal support. Maaike voorziet ondernemers van begrijpelijke juridische documenten & praktijkgericht juridisch advies. Daarnaast vindt zij het leuk haar kennis te delen op een manier die voor iedereen helder is.